کراتین یک اسید کربوکسیلیک با محتوای نیتروژن بالا است. بدن انسان این ماده را از گلیسین، متیونین و آرژنین سنتز می کند. در ورزش، کراتین توسط ورزشکاران برای ایجاد ویژگی های قدرتی و افزایش توده عضلانی استفاده می شود. کراتین زمان تمرین و استقامت را افزایش می دهد. ( با بازسازی دوباره ATP )
کراتین را می توان به شکل طبیعی از گوشت قرمز به دست آورد. مقدار کمی از آن در سبزیجات و میوه ها وجود دارد در نتیجه گیاهخواران کمبود کراتین دارند و باید نیاز خود را از مکمل های غذایی یا تغذیه ورزشی تامین کنند. رایج ترین فرمول این ماده کراتین مونوهیدرات است. محصولات زیادی بر پایه کراتین وجود دارد، هم کراتین مونوهیدرات خالص و هم محصولات پیچیده با سیستم جذب متفاوت.
انواع کراتین
صنعت تغذیه ورزشی مدرن به خوبی توسعه یافته است و طیف انواع مکمل ورزشی در حال افزایش است . بیشتر اوقات، دلیل ظهور انواع جدید محصولات ، بازاریابی و جستجوی ذائقه های متفاوت است. با این حال، مؤثرترین شکل کراتین نوع کلاسیک آن است که به کراتین مونوهیدرات معروف است. کراتین میکرونیزه شده و کراتین ترکیبی که از مواد دیگری در کنار کراتین استفاده میشود نیز وجود دارد .
عوارض مصرف کراتین
کراتین یک مکمل بی خطر است. و معمولان عوارض جانبی کراتین بسیار اندک است. مطالعات علمی تایید میکنند که دوز 25 گرم در روز هیچ خطری ایجاد نمیکند . با این حال، بسته به ویژگی های فردی بدن، گاهی اوقات عوارض جانبی استفاده از کراتین رخ می دهد.
1. احتباس آب
مهمترین عارضه جانبی مربوط به توانایی کراتین در حفظ آب است. این اثر به خودی خود برای بدن خطرناک نیست، اما برای بدنسازان بسیار مهم است که عضلات مشخصی داشته باشند و از دیورتیک ها برای حذف آب اضافی - "خشک کردن" استفاده می کنند. که به نوبه خود به دلیل کمبود مایعات می تواند به بدن آسیب برساند، عواقب آن می تواند بسیار متفاوت باشد. بنابراین مراقب باشید از داروهای ادرارآور استفاده نکنید.
2. اختلالات دستگاه گوارش.
در طول دوره بارگیری (مصرف حداکثر دوز کراتین) برخی از افراد دچار اختلال در دستگاه گوارش، به ویژه حالت تهوع، اسهال و غیره می شوند. این بستگی به کیفیت مکمل کراتین دارد. در این بین، بسیاری از تولید کنندگان برای اهداف تبلیغاتی نشان می دهند که اشکال جدید کراتین باعث ایجاد عوارض جانبی در دستگاه گوارش نمی شود، اما ظاهراً این امر توسط تحقیقات تأیید نشده است. عوارض جانبی در دستگاه گوارش بدون توجه به فرم کراتین مشاهده می شود. تصمیم درست در این شرایط کاهش دوز مصرفی در طول دوره بارگیری است.
3. گرفتگی عضلات
اطلاعاتی در مورد گرفتگی عضلات وجود دارد و گاهی اوقات این اطلاعات توسط رسانه ها تکرار می شود، با این حال، کراتین بر گرفتگی عضلات تأثیر نمی گذارد، گرفتگی می تواند نتیجه کم آبی بدن از یک نقطه باشد. بنابراین کراتین ربطی به گرفتگی عضلات ندارد.
4. آکنه
یک عارضه جانبی بسیار نادر، اما باز هم با کراتین مرتبط نیست، بلکه با افزایش سنتز تستوسترون مرتبط است.
5. افسانه ها
اطلاعاتی در مورد عوارض جانبی بر روی کبد، کلیه ها، سیستم قلبی عروقی، قدرت و همچنین اثر سرطان زا وجود دارد، اما همه اینها محصول پورتال های خبری بی محتوا و مطبوعات زرد هستند. هیچ کدام از این شایعات صحت ندارند .
نتیجه گیری
کراتین یک مکمل واقعا بی خطر است، اما بسیاری از مردم به طور دوره ای سعی می کنند عوارض جانبی را به کراتین نسبت دهند. عوارض جانبی تایید شده بسیار نادر است و با خود کراتین مرتبط نیست، بلکه با نگرش اشتباه نسبت به بدن در ورزشکاران مرتبط است. تنها چیزی که باید بدانید این است که کراتین اندکی آب را در خود نگه می دارد، این به هیچ وجه روی بدن تاثیر نمی گذارد، ورم ایجاد نمی کند، اما پس از اتمام دوره، این آب نیز از بدن خارج می شود . 20 درصد از وزن اضافه شده در این دوره کاهش پیدا خواهد کرد.
- پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۰۳ ۱۳:۲۰ ۷ بازديد
- ۰ نظر